Z uspehom so rasle tudi proizvodne številke

Glasbeniki, tonski inženirji in producenti z vsega sveta prisegajo na te visokokakovostne zvočnike.

Podjetje ADAM Audio iz Berlin-Adlershofa letno proizvede približno 75.000 studijskih zvočnikov, vključno z dobrimi 2.000 zvočniki vrhunskih serij na sedežu podjetja.

Z uspehom so rasle tudi proizvodne številke

Glasbeniki, tonski inženirji in producenti z vsega sveta prisegajo na visokokakovostne zvočnike, ki so ročno sestavljeni po najvišjih standardih kakovosti. Zvočniki, ki tehtajo do 80 kg, so izdelani na ergonomsko optimiziranih delovnih postajah z montažnimi mizami podjetja ROEMHELD. Med oboževalci berlinskega proizvajalca zvoka so tako ameriški hard rockerji iz skupine Kiss kot tudi legenda nemškega jazza Klaus Doldinger ter številni glasbeni profesionalci in zvočni umetniki ter glasbeno ambiciozni YouTuberji z vsega sveta. Poleg visokokakovostne izdelave je izjemna izkušnja poslušanja del posebne kakovosti profesionalne studijske tehnologije. K temu še posebej prispevajo visokotonci, ki jih je razvil ADAM in temeljijo na ročno zloženi membrani. Proizvajajo jih izključno zaposleni v Berlinu - tako kot približno 2000 vrhunskih zvočnikov iz serije S in nizkotonskih zvočnikov iz serij Sub10, 12 in 15.


Rast podjetja je zahtevala reorganizacijo ročnega sestavljanja

"ADAM" je sestavljena beseda iz prvih črk besed "Advanced Dynamic Audio Monitors".

Podjetje iz Berlina, ustanovljeno leta 1999, razvija, proizvaja in prodaja zvočnike in slušalke za profesionalno avdio uporabo. Podjetje ADAM Audio ima podružnice v ZDA in na Kitajskem in je mednarodno uspešno: "Imamo 15-odstotno letno rast prodaje (12 milijonov evrov)," pojasnjuje Lars Ohmann, vodja proizvodnje, nabave, logistike in nadzora kakovosti.

Z uspehom so številke proizvodnje rasle, hkrati pa se je ponudba razširila tudi na druge, večje in težje modele zvočnikov. To je opazno povečalo telesno obremenitev zaposlenih pri ročni montaži, saj največji studijski zvočniki sedaj tehtjo 80 kg.

Poleg tega so morali monterji pri dvigovanju težkih zvočnikov na delovne mize prekiniti delo in počakati, da jim je na pomoč priskočil kolega. To je povečalo proizvodne čase.

Za Alexandro Brau, vodjo proizvodnje pri ADAM Audio, je bilo jasno, da je treba ročno sestavljanje reorganizirati:

»Želeli smo biti prilagodljivi in ustvariti inovativno delovno okolje, ki izpolnjuje tudi visoke standarde, ki smo jih postavili za naše izdelke. Torej: brez standardne rešitve, brez tekočega traku.”

Tri najpomembnejše zahteve:


  • »Kot prvo je treba zvočnike med premikanjem potegniti in ne dvigovati, da so monterji razbremenjeni
  • Poleg tega morajo biti delovne mize nastavljive po višini. Iz varnostnih razlogov se nam je zdelo pomembno, da se višina spremeni samo, če operater pritisne ustrezen gumb
  • In tretjič, dvigovanje in spuščanje mora potekati brez tresljajev in sunkov, da preprečimo izgubo kakovosti


Montažne mize iz programa "moduhub" podjetja ROEMHELD

Jeseni 2018 se je ADAM Audio po intenzivnem iskanju in spletnem raziskovanju odločil za montažne mize podjetja ROEMHELD iz programa »moduhub«, katerih višina je nastavljiva preko dveh električnih dvižnih stebrov. Plošče miz, široke 3000 mm, globoke 800 mm in debele 60 mm, lahko prenesejo obremenitve do 400 kg. Po besedah gospe Brau so bili to edini primerni modeli, ki so bili na voljo na trgu. Prvi dve mizi sta bila dobavljeni decembra 2018, tretja je sledila marca 2019.

Modularno strukturiran program podjetja ROEMHELD ponuja različne rešitve za ergonomsko in učinkovito ročno sestavljanje obdelovancev srednje do velike teže. Vključuje široko paleto ročno ali električno upravljanih vrtljivih, nagibnih, dvižnih, nosilnih in vpenjalnih modulov, ki jih je mogoče kombinirati med seboj. Preizkušeni dvižni moduli, ki jih uporablja ADAM Audio, so na voljo v številnih različicah: z gibi med 200 in 1.000 mm, ročno ali električno vodeni in z dvižnimi silami od 1 kN do 6 kN.

S temi lastnostmi so primerni tudi za prilagajanje višine težke opreme, kot so mešalne mize, posamičnim uporabnikom v profesionalnih avdio studijih.

Enostavno za uporabo in varno

Pri podjetju ADAM Audio so središče reorganizacije montažne mize, ki jih lahko vsak zaposleni premakne na njemu ergonomsko udobno višino. Njihova uporaba je izjemno preprosta in zelo varna:

Vse kar morate storiti je, da pritisnete ustrezen gumb na nadzorni plošči. Dokler je pritisnjen, se dva dvižna stebra premikata navzgor ali navzdol sinhrono, enakomerno in tiho s hitrostjo med 12 in 16 mm/s, odvisno od obremenitve. Če se sprosti, se dvižni stebri takoj ustavijo. Različne položaje je mogoče prednastaviti in priklicati s spominskim gumbom. K enostavni uporabi prispeva tudi električno krmiljen mehki zagon in zaustavitev. Za vgradnjo zvočnika ali nizkotonca monter pripelje komponente na svojo delovno mizo na vozičku. S pomočjo shranjenega položaja ponovljivo nastavi njegovo višino nekoliko nižje od višine vozička, tako da lahko udobno in brez zunanje pomoči potegne vse komponente na svojo delovno površino. Glede na lastno velikost in dimenzije studijskih zvočnikov si zdaj nastavi delovno višino mize na želeno višino.

Po montaži svojo mizo preko druge shranjene pozicije premakne nekoliko višje od transportnega vozička in popolnoma sestavljene zvočnike potegne na sedaj nižji voziček.

Zvočniki gredo nato k njegovim kolegom v nadzor kakovosti.

Veliko pohval, manj težav s hrbtom in hitrejša proizvodnja

Po besedah vodje proizvodnje gospe Brau so nove delovne mize naletele na veliko odobravanja.

»Zaposleni so zelo zadovoljni, bistveno manj je pritožb zaradi težav s hrbtom, zmanjšale so se tudi bolniške odsotnosti«

Alexandra Brau, vodja proizvodnje

Monterji hvalijo tudi to, da zdaj lažje in udobneje sestavljajo v prej težko dostopnih kotih in vogalih. Poleg tega je osvetljenost in s tem nadzor kakovosti zvočnikov prijetnejši.

Za Alexandro Brau je pomembno tudi povečanje produktivnosti: namesto da bi moral čakati na kolega, da ponovno naloži težke monitorje, lahko monter zdaj dokonča celotno montažo samostojno, neodvisno in brez odlašanja!Celotna galerija fotografij

HALDER d.o.o.,
Miklavška cesta 50,
SI-2311 Hoče

INFO: +386 2 61 82 646
TRGOVINA: +386 2 61 65 384
SERVIS: +386 2 61 65 381

info@halder.si